Pelgrims
Op weg naar Santiago de Compostela en kruistochten vanuit Bourgondië.
Santiago de Compostela – gelegen aan de Spaanse Atlantische kust – gold, samen met Rome en Jeruzalem, als de voornaamste Christelijke bedevaartplaats in de Middeleeuwen. Vier officiële routes leidden naar het oord waar de stoffelijke resten van de apostel Jacobus de Meerdere worden vereerd. De pelgrims, die uit heel Europa afkomstig waren, verzamelden zich in Parijs, Vézelay, Le Puy-en-Velay en Arles. In Vézelay kwamen voornamelijk pelgrims uit Duitsland en Centraal-Europa samen. Zij splitsten zich nadien in twee takken, die respectievelijk in La Charité-sur-Loire of in Nevers de Loire overschreden.
Naast deze belangrijkste routes beschreven in de “Guide du pèlerin” die dateert ui het jaar 1140, werden ontelbare andere trajecten gevolgd door de pelgrims die naar Compostela trokken. In Zuid-Bourgondië gold Cluny uiteraard ook als een voorname halteplaats voor de bedevaarders en de abdij was tevens een van de grote promotoren van deze tocht.
Kunstkenners menen dat Vézelay de grootste troef is in het kaartspel van Romaanse kerken. Als pelgrimscentrum had Vézelay dan ook niet te klagen over gebrek aan aandacht. De hier tronende relieken van Maria Magdalena waren meer dan voldoende om de stad van een imposante stroom belangstellenden te verzekeren. Maar niet alleen trok de regio als een religieuze magneet massa’s naar zich toe, er vertrok ook wel eens een vermaarde stoet. Sint Bernardus verkondigde hier namelijk de Tweede Kruistocht op gang. Vézelay ging roemloos ten onder want de Paus zei dat de restanten van Maria Magdalena zich niet in Vézelay, maar in een kerk in Zuid-Frankrijk bevonden. Het is aan de 19e eeuwse architect Viollet-le-Duc te danken dat het vervallen complex weer in oude luister werd gerestaureerd en nu geklasseerd staat in het werelderfgoed.
In Bourgondië kunt u in één van de allereerste kloosters uw rondgang maken: in de 12e eeuwse abdij van Fontenay (in 1981 door UNESCO geclassificeerd). Nog steeds in een groene vallei weggedoken, want hoge torens zoals bijvoorbeeld bij de kathedraal van Sens, waren taboe.